В седмото издание на рубриката Туризмът на фокус на Радио Фокус се насочваме към

...
В седмото издание на рубриката Туризмът на фокус на Радио Фокус се насочваме към
Коментари Харесай

Широка мелнишка лоза е било любим сорт вино на Уинстън Чърчил, а Мелник е град извън времето и пространството

В седмото издание на рубриката  " Туризмът на фокус "  на Радио " Фокус "  се насочваме към едно на пръв взор малко, само че в действителност изпълнено с безкрайна хубост, място. Пътуваме до най-малкия град в страната, прочут от епохи наред с висококачественото си вино и куп други забележителности - Мелник. Сгушен сред чудните хълмове, градът се намира в Югозападна България, в полите на Пирин планина. Мелник е основан още през античността и е ситуиран в живописна околност на 437 m надморска височина.  

През градчето протича Мелнишката река, на единствено 7 km от него се намира Роженският манастир, а на 21 км известната за туристи дестинация Сандански.  

Град Мленик е разгласен за културно-исторически резерват. Привлекателен е със старинните си къщи, именитата си история, прелестната природа и хубавото алено вино.   

В региона на Мелник има голям брой места, които би трябвало да бъдат в листата " наложителни за посещаване “ на всеки от нас.   

Няма по какъв начин да не споменем за един естествен феномен, а точно Мелнишките пирамиди– забележителност, открита още през 1960 година. Могат да се видят към Мелник и близо до него - при с. Кърланово. Те съставляват скални образования, достигащи височина до 100 метра. Формите им наподобяват пирамиди, кули, островърхи била, гъби, игли и конуси. Образували са се от ерозия, дъждове и изветряне. Мелнишките пирамиди са същинска туристическаатракция, изключително за феновете на природата.  

Мелник е град, който впечатлява с изключение на с природата, само че и с пъстрата си историята. Най-добре изобразена и цялостно разказана е в Историческия музей. Там можете да разгледате забавна експозиция и да научите любопитни данни за историята, културата и бита на селището, както и за главния занаят в този регион – виното.   

Представени са богати сбирки от старинни монети, открити в региона, някои от които са от 4 век преди Христа от времето на Филип II Македонски. В Музея също по този начин са изложени надгробни плочи от Античността, старинни оръжия, картини и книги, битови тъкани и облекла отпреди повече от век. В самостоятелен ъгъл е показан градският обичай и просвета на богати семейства от Мелник пред Възраждането. Музеят е един измежду стоте национални туристически обекта.   

Част от многото впечатляващи и каращи ни да съпреживяваме моменти места са и храмът " Св. Георги “ и Преподобна Стойна в мелнишкото село Златолист. Хиляди  български и задгранични поклонници и  туристи през цялата година посещават това неизмеримо място, обвързвано с чудесата на свети Георги и Преподобна Стойна. 

Църквата се намира на  12 км от град Мленик и на 35 от известната околност Рупите. Тя съставлява гробищна черква, вкопана в земята трикорабна псевдобазилика, издигната през 1857 година В църквата при започване на предишния век е живяла Преподобна Стойна, със светското име Стойна Димитрова, която остава в нея до края на живота си. Когато на 7-годишна възраст се разболява от шарка, тя ослепява и тогава се появяват нейните способности да лекува и ясновидстства. Преподобна Стойна живеела непретенциозно, в дребна стаичка над църквата, където се посветила на Бог в молитва, пост и помощ на хората. И през днешния ден посетителите остават по тавана и в стаичката свои снимки  за здраве, икони и дарове. 

Мелник е най-популярното място за винен туризъм у нас, най-древният винарски район.  

“Специфично за град Мелник е, че той си има личен вид лозя, който се отглежда единствено и само в района към града, защото той не вирее безусловно на никое място на друго място, и се споделя Широка мелнишка лоза. Името Широка мелнишка лоза идва от листата на самата лоза, защото те са по-широки от елементарните лозови листа, и по тази причина от там идва името Широка мелнишка лоза. Виното, което се създава, е световноизвестно и се търси от туристи от целия свят, и се характеризира с това, че е усетът на Широка мелнишка лоза е една концепция по кисел. С това несъмнено се отличава като сухота самото вино и се усеща и при туристите, които дегустират виното при нас, могат да го потвърдят. Също по този начин доста забавен факт е, че Широка мелнишка лоза е било обичан вид вино на Уинстън Чърчил, който си поръчвал огромни количества вино за експорт особено, в смисъл за него, особено се изнасяло вино за персоналната сбирка на господин Чърчил “, описа Даниела Литова – притежател на къща за посетители.  

Тя даде и повече информация за Кордопуловата къща, която е най-голямата къща-музей в град Мелник, която може да бъде прегледана.  

" В  Кордопулова къща ще откриете и най-голямата маза. Интересното е, че в Мелник всяка къща, съвсем всяка къща има своя лична маза. Избите по принцип в предишното са се употребили от домакините по този начин да се каже като натурален ледник, като те там са правили своето вино и си го съхранявали, както също по този начин и плодовете и зеленчуците, защото избите в Мелник поддържат целогодишно една и съща температура, към 12-13 градуса. Както казахме, най-голямата маза се намира в Кордопуловата къща, а най-старата маза в Мелник, която може да видите, се намира в Литова къща, която е на 800 години “, сподели още тя.  

По думите й Мелник е подобаващ да бъде забелязан през всеки един месец от годината, целогодишно.  

" Наистина градът е извънредно хубав, извънредно привлекателен, и както обичам да споделям, Мелник и един град отвън времето и пространството. Лично за мен пролетта е най-подходящият сезон за посещаване на градчето, защото свързвам пролетния сезон със зараждането на нещо ново, с ново начало. И в този момент несъмнено гледките, които могат да се видят, са невероятни “, изясни Даниела Литова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР